29
мај

Hiperbarične komore poboljšavaju učinak i ubrzavaju oporavak kod sportista

Tretmani koji se koriste kao dodatak terapiji za različita oboljenja i podsticaj za podmlađivanje kože naročito su korisni za sportiste. Zahvaljujući benefitima koje ovi tretmani imaju, brojni sportisti se na taj način mnogo brže oporavljaju, tako da mogu nesmetano i dalje da nastave da se bave određenom sportskom aktivnošću.

Tretman pomaže pri bržem oporavku organizma posle velikih fizičkih opterećenja, kada osoba dolazi u stanje relativne hipoksije, odnosno ima višak ugljen-dioksida, a manjak kiseonika. Kada su prisutne različite sportske povrede, a koje se primarno odnose na povrede tkiva, svakako se kao deo terapije preporučuju tretmani u hiperbaričnoj komori za sportiste.

Kad bi se čekalo da se organizam spontano oporavi potrebno je minimum jedan dan, a ponekad je za sportiste i to previše. Profesionalni sportisti u toku jednog dana veoma često imaju i po 2-3 treninga. Boravkom u komori, sportisti brže postaju spremni za nove treninge i takmičenja. Neke studije pokazuju da hiperbarične komore ubrzavaju oporavak za 33 odsto.

“Povrede mogu da onesposobe sportiste na duže vreme. U zavisnosti od stepena povrede, preporučena terapija obično podrazumeva odmor. Istraživanja pokazuju da hiperbarična oksigenacija pomaže povređenom tkivu da upije mnogo više kiseonika nego što je to inače moguće, što dozvoljava kiseoniku da prodre duboko u krv, povećavajući cirkulaciju i ubrzavajući oporavak. Komora, tako, skraćuje oporavak od preloma kostiju, nošenje gipsa i imobilizacije za 30 odsto.”

Neki od naših poznatih sportista koriste tretmane u hiperbaričnim komorama veoma često i redovno. Članak o tome možete pogledati OVDE

Pored toga komora može biti korisna za poboljšavanje sposobnosti i mentalnog fokusa.